Tingimused

15. roheliste rattaretk "Kuidas elad, Alutaguse?" (2004)

Jõhvi – Vana-Ahtme – Raudi – Kuremäe – Gorodenka (laager) – Vasknarva – Lohusuu – Avinurme – Tudulinna (laager) – Iisaku – Mäetaguse – Jõhvi

Osalejaid: 3500 Kestvus: 3 päeva

Esimest nädalat Eesti Euroopa Liitu kuulumist tähistas Roheliste Rattaretk laagripaiga valikuga Vene piiriäärse valvekordoni vastas, ent tähtsaim jutt ei käinud retkel mitte uuest liidust ja selle piiridest, vaid puutumata looduse ja majandushuvide kokkupõrkest. „Peatusime Gorodenkas Poruni ürgmetsa ääres, teisele poole jäid Narva põlevkivikarjäärid ja oli loomulik, et põhijutt läks kaevandamisele,” meenutab Valdur Lahtvee. „Küsisime, kas on mõistlik kaevandada looduskaitsealuse maa alt? Selliseid ettepanekuid on tulnud majandusmeestelt kogu aeg, sest n-ö vabadel maadel hakkavad varud umbes 30 aasta pärast otsa saama. See teema on veel kuumem täna ja homme.”

Ida-Virumaa vabad alad lõunapool asuvad aga kaitsealadel nagu Puhatu soostik ja Murakasoo.

„Retkel oldi kindlalt kaevanduste kaitsealade alla laiendamise vastu ja ka täna me teame, et kaevandajad pole oma tehnoloogiat muutnud: vesi pumbatakse kaevandusest välja, põhjavesi on rikutud ja kellelgi pole usku, et ilma veerežiimi rikkumata soode alt kaevandada saaks,” arvab Valdur.

Retkel tuli jutuks ka Euroopa Liit, esinesid tulevased europarlamendi saadikud, kelle populaarsust mõõtis Valdur müramõõtjaga. „See oli mul kaasas, kuna esimest korda retkel rakendasime keskkonnajuhtimise süsteemi, soovides igasugu keskkonnamõjusid vähendada ning muude abinõude kõrval mõõtsime ka müra rattaretke õhtuste kontsertide ajal,” räägib Valdur. Kui saadikud olid rahvale esinenud, lasti kuulajail hinnata, kes oli kõige tublim. „Mõõtsin poolehoiu tugevuse ära – võitis Andres Tarand.”

Alutaguse retkel osalenute arv küündis 3500. „Nii tihedalt pole meil kunagi telgid olnud,” meenutab Aarne Valmis. „Pidime isegi ootama, et õhtul suur lõke ära kustub ja maapind jahtub, et sinna telke juurde panna. Telkide vahel polnud isegi käiguruumi.”

 

Keskkonnateemad:

kaevandamine kaitsealadel

põlevkivi

roheline tarbmine

rannakaitse

Related Articles

MTÜ Roheliste Rattaretked

Pärnu mnt 444, Tallinn 10919

info@rattaretked.ee

+(372) 56 230 830

https://www.facebook.com/rattaretked/

 

Liitu uudiskirjaga

Retke partner on

Kultuuripealinn 2024 logo