Tingimused

16. roheliste rattaretk "Kuidas elad, Otepää?" (2005)

Otepää – Meegaste – Hellenurme – Leigo (laager) – Valgjärve – Pikajärve – Karste – Urvaste – Sangaste – Lossiküla (laager) – Keeni – Sihva – Pühajärve

Osalejaid: 3000 Kestvus: 3 päeva

Ilm oli imeilus, aga esimesel päeval valendas Otepää suusastaadioni metsade all veel lumi. „Minu poiss sõitis kaasa ja kui nad sõpradega leidsid salvokelgu, siis oli kiusatus nii suur, et panid rattad puu kõrvale ootama ja lasid mäest alla,” meenutab Aarne Valmis.

Esimene laager püstitati Leigole, lõkked särasid järvepeeglites, esines Dagö. Leigo talu peremees Tõnu Tamm kiitis retkelisi, et nii puhtaid külalisi pole tal veel enne olnud. Prügi ei jäänud kübetki kaunile maastikule pärast laagri kokkukogumist. Seda uskumatum tundus skandaal, mis lahvatas rattaretke järel, kui Õhtulehes ilmus suur pealkiri: „Rohelised ratturid risustasid Palu-Veski puhketalu eramaa.” Asi juhtus Otepääl Hellenurme kandis ühe puhketalu juures. Nädalapäevad enne oli see tegevuse lõpetanud, silt aga oli alles ja osad ratturid istusid heinamaal ja jätsid väidetavalt prahti maha. „Mina korraldajana mäletan, et prügi koristades sai käidud marsruudist kõrvalejäävaid teid ka üle, sealtki prahti koristatud,” meenutab Valdur. „Meil on see teenus alati olnud väga tugevalt korraldatud. Puhastasime bussipeatusi ja teeääri, kust korjasime 3–4 aasta vanust sõnnikut. Teises laagripaigas Lossikülas ööbisime ühe Tartu maratoni korraldaja juures, temagi sõnas pärast meie rahva lahkumist, et Tartu maratonist nii puhtaid jälgi küll järele ei jää. Kaks päeva hiljem vabandas SL-Õhtuleht retkeliste ees, ent mis sest kasu – vabandus esitati ju väikeste tähtedega, süüdistus oi kui suurtega!”

Kauni maastikuga Otepääl räägiti retkelistele maaturismi varjupooltest. „Otepääl jäi looduskaitse arendajatele jalgu,” väidab Valdur. Hullemate näidetena toodi Pühajärve sõjatamme kuivendamist, Väikese Munamäe suusaraja ehitamisest tekkinud erosiooni ja Pühajärve kaldaehitusi. „Selget seisukohta vaidlus siiski ei andnud,” meenutab Valdur. „Jäi aga kõlama, et asja tuleb ajada avalikult, mitte salaja, ning erinevate huvigruppide vahel tuleb kokku leppida.”

Ajalugu tehti Sangaste lossi taga Lossiküla laagris, kus Rohelises telgis loodi Erakonna Eestimaa Rohelised algatusgrupp. Erakond sündiski juba 2006. aastal ning aasta hiljem nopiti valimistelt juba 6 parlamendikohta.

 

PILT: SL-Õhtuleht 2–3 lk, 9. mai 2005

 

Keskkonnateemad:

looduskaitse ja turismiarendus

roheliste erakonna loomine

Related Articles

MTÜ Roheliste Rattaretked

Pärnu mnt 444, Tallinn 10919

info@rattaretked.ee

+(372) 56 230 830

https://www.facebook.com/rattaretked/

 

Liitu uudiskirjaga

Retke partner on

Kultuuripealinn 2024 logo