Tingimused

17. roheliste rattaretk "Kuidas elad, Virumaa?" (2006)

Sonda – Püssi – Savala – Uljaste (laager) – Viru-Kabala – Rägavere – Sõmeru – Kunda – Viru-Nigula – Metsavälja – Kalvi – Kurna (laager) – Aseri – Lüganuse – Kiviõli

Osalejaid: 2300 Kestvus: 3 päeva

Virumaa retke teemaks said taas põhjavesi ja kaevandused. „Aidu karjäär oli peaaegu Maidla külje alla välja jõudnud ja kohalik rahvas kurtis, et plahvatused rikuvad juba aknaklaase,” kirjeldas tolleaegset olukorda Valdur Lahtvee. Uljaste laagris toimus debatt, sealne rahvas oli ärevil ja sõdis kaevanduste vastu. „Eesti on seni samal kursil: läbi kohtulahendite on jõudnud see tõsiasi ka otsustajateni, rahva tahte vastu minnes kahjustatakse nii loodust, keskkonda kui ka demokraatiat.”

Tänaseks on Aidu karjäär suletud.

Teine valupunkt retkel oli Kunda linn, kust I retkel 1988. aastal näo ette seotud maskidega läbi sõideti ja protesteeriti tsemenditehase heitmete vastu. 17 aastat hiljem vaadati üle, mis Kundast on saanud. Linn oli kõvasti puhtamaks muutunud – moodsad filtrid ja puhastuseadmed tegid oma töö tsemendi kinnipüüdmisel. Tänased Kunda elanikud ei ole ikkagi lõplikult rahul, sest võrreldes teiste linnadega on Kunda „hallim”.

Virumaa retke maalilisim hetk kulmineerus sümboolselt vana tuhavälja lähedal, kuhu Kiviõli keemiatehase korstnad ilusasti ära paistsid, torud nagu oreliviled taeva poole tossamas.

Tänaseks on vanal tuhaväljal avatud turismikeskus nii moto- kui ka suusasportlastele ning sarnased plaanid on ka 2012. aastal suletud Aidu karjääriga, kus lähiaastatel avatakse moodne sõudekanalitega veespordikeskus.

„Aidu on kinni pandud, aga kaevandused laienevad,” kommenteerib Valdur. „Ida-Virumaal laienevad praegugi, ent varusid jätkub samas tempos kaevandades veel umbes 30 aastaks. Kaevandajatel on aga sihikul juba Lääne-Virumaa põlevikivivarud.”

 

Foto:

Mesikäpp käis siin. Rajameister Peep Veedla nägi hommikul Maidla lähedal rada maha märkides karu ja hiljem tema hunnikut ning pani vastava sildi välja. Kõik retkelised peatusid ja klõpsisid muudkui.

 

Keskkonnateemad:

kaevandused Virumaal

lõhede ränne ja paisud kärestikel

põhjavesi

Related Articles

MTÜ Roheliste Rattaretked

Pärnu mnt 444, Tallinn 10919

info@rattaretked.ee

+(372) 56 230 830

https://www.facebook.com/rattaretked/

 

Liitu uudiskirjaga

Retke partner on

Kultuuripealinn 2024 logo