Tingimused

19. roheliste rattaretk "Kuidas elad, Lämmijärv?" (2008)

Räpina – Rasina – Ahunapalu – Meerapalu (laager) – Mehikoorma – Meeksi – Raigla – Võõpsu – Lüübnitsa – Audjassaare (laager) – Laossina – Mikitamäe – Räpina

Osalejaid: 2370 Kestvus: 3 päeva

Kas elad eramajas või korteris? Oled juhuslik või aktiivne lihasööja? Lämmijärve äärsetel laagriplatsidel saadi vastus küsimusele, kas sinu elustiil on liialt priiskav. Rohelises telgis tuli täita ankeet ning hiljem kokku lugeda punktid, mis andsid vastuse igaühe ökoloogilise jalajälje suurusest. Oma jalajälje mõõtmine paelus Lämmijärvel retkelisi nõnda, et Roheline telk oli kogu aeg puupüsti rahvast täis.

Karm tõde kõlas nii, et kõik osalised elasid üle säästlikkuse piiri. Halb üllatus. Selgus, et eestlase jalajälje teeb pirakaks põlevkivil põhinev energiatootmine, mis igamehe kulud üle piiri tõstab. Kõik jalajälge mõõtnud retkelised vajasid oma elustiili jätkumisel rohkem kui üht planeeti. Aga rohkem meil pole, nenditi. Parima tulemuse ehk kõige väiksema võlguelamise numbrid jäid vastavalt 1,9 planeedi ja enda toitmiseks vajaliku 3,2 ha suuruse maa-ala piiresse. Mida teha?

Üks vastus saadi Räpinast, kus uudistati paberivabriku hoovi kogutud vanapaberi lasu. Taaskasutus – neli suurt paberipakki ehk 1 tonn ajalehti ja kartongi päästab paberisurmast 17 puud.

Teine vastus saadi Audjassaare laagri Rohelises telgis, kus kõneldi toidust, mis kasvatatud tarbijale võimalikult lähedal. Kolmanda vastuse andis rattaretk ise – tuleb puhata võimalikult palju kodumaa piires ning vähe lennata lennukiga ning sõita autoga. Elukvaliteet nendest valikutest ei halvene, aga jalajälg väheneb.

Retkede ajaloo ühel kaunimal laagriplatsil Audjassaarel parima võimaliku ilmaga unustati hetkeks kõik muu ja tantsiti Zetode – tollal alles algaja ansambli – saatel ning käidi suplemas. Sooja Lämmijärve kannatas sisse lipsata veel kell kümme õhtul. Kuupäevaks kirjutati 10. lehekuu.

Lüübnitsa külast ja Laossinast, 5300 aasta jooksul pidevalt asustatud paigast, jäid meelde tee ääres müüdud voblad, hambutult naeratavad vanamehed ja setu naiste laul. Piirissaarel võlusid eestlaste, vanausuliste ja õigeusklike ühised kultuurijäljed. Kõik oli idülliline ja rahulik – ka üle Lämmi paistev maaliline naaberriik.

 

Fotoallkiri:

Lämmijärv… lämmi. Kell kümme õhtul.

 

Keskkonnateemad: 

ökoloogline jalajälg

paberi taaskasutus

Räpina polder

kalapüük Lämmijärves

Related Articles

MTÜ Roheliste Rattaretked

Pärnu mnt 444, Tallinn 10919

info@rattaretked.ee

+(372) 56 230 830

https://www.facebook.com/rattaretked/

 

Liitu uudiskirjaga

Retke partner on

Kultuuripealinn 2024 logo